måndag 12 oktober 2015

Borsjtj


 
Rysk rödbetssoppa, jag gör den vegetarisk idag eftersom det är måndag. Om man inte vill ha den vegetarisk passar några skivor kryddstark korv bra. Se soppan som en liten hyllning till nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, liksom hon lär soppan ha sina rötter i Ukraina!

2-3 portioner

  • 250 g färska rödbetor
  • 1 liten morot
  • en klyfta vitkål (150 g)
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 3 svartpepparkorn
  • ½ l vatten
  • 1½ msk koncentrerad kycklingfond eller grönsaksfond
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt

Till servering

  • smetana
  • hackad ättiksgurka

Gör så här:

  1. Skala och riv grönsakerna grovt (gärna i matberedare).
  2. Lägg alltsammans i en kastrull och häll på hett vatten och fond. Tillsätt kryddorna.
  3. Koka soppan på låg värme i cirka en halvtimme. Smaka av med salt och vinäger.
  4. Servera soppan med ättiksgurka och en klick smetana. Ett grovt surdegsbröd av finsk typ passar bra till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar