Säsong för svenska äpplen och ytterligare en variant på äppelpaj
Ingredienser till en liten paj, 4 portioner
Pajdeg
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 60 g smör
- 2 msk iskallt vatten
Fyllning
- 3 äpplen
- 1 msk kanel
- 2 msk farinsocker
- smör att steka i
- 20 grovt hackade sötmandlar
Gör så här:
- Kör snabbt ihop pajdegen i matberedaren, eller nyp ihop den med fingrarna. Arbeta ihop till en platt deg. Plasta och låt degen vila i kylen någon timme.
- Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Fräs äppelklyftorna i smör. Tillsätt kanel och farinsocker och fräs ytterligare någon minut. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram degen ur kylskåpet och kavla ut den. Kläd en pajform med degen och ställ in formen i frysen cirka 10 minuter. Pricka pajskalet med en gaffel och grädda mitt i ugnen 10 minuter.
- Lägg i de stekta äppelklyftorna i formen och strö över hackad mandel. Grädda pajen mitt i ugnen 15-20 minuter.
- Låt pajen svalna lite innan den serveras med vaniljsås eller en klick vispgrädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar