söndag 11 oktober 2015

Äppelpaj




Säsong för svenska äpplen och ytterligare en variant på äppelpaj

Ingredienser till en liten paj, 4 portioner

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 60 g smör
  • 2 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 3 äpplen
  • 1 msk kanel
  • 2 msk farinsocker
  • smör att steka i
  • 20 grovt hackade sötmandlar

Gör så här:

  • Kör snabbt ihop pajdegen i matberedaren, eller nyp ihop den med fingrarna. Arbeta ihop till en platt deg. Plasta och låt degen vila i kylen någon timme.
  • Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Fräs äppelklyftorna i smör. Tillsätt kanel och farinsocker och fräs ytterligare någon minut. Låt svalna.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ta fram degen ur kylskåpet och kavla ut den. Kläd en pajform med degen och ställ in formen i frysen cirka 10 minuter. Pricka pajskalet med en gaffel och grädda mitt i ugnen 10 minuter.
  • Lägg i de stekta äppelklyftorna i formen och strö över hackad mandel. Grädda pajen mitt i ugnen 15-20 minuter.
  • Låt pajen svalna lite innan den serveras med vaniljsås eller en klick vispgrädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar