tisdag 6 oktober 2015

Klassisk fiskgratäng med spätta och räkor




Tisdag = fiskdag, då passar en klassisk fiskgratäng bra.

2 portioner

  • 400 g rödspättafiléer
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk pressad citron
  • 1 dl vatten
  • 2 msk riven lagrad ost

Sås

  • 2 msk smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • ½ dl vitt vin
  • fiskbuljong från fiskformen
  • salt och nymalen vitpeppar

Gratinerat potatismos

  • 500 g potatis (mjölig sort)
  • 1 äggula
  • 3 msk smör
  • 1 krm riven muskotnöt
  • salt och nymalen vitpeppar

Topping

  • 250 g oskalade räkor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rulla ihop spättafiléerna och lägg dem i en smord ugnsform. Salta, peppra och pressa över lite citronsaft. Häll i lite vatten vid sidan av fisken. Täck fisken med bakplåtspapper och tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 minuter.
  3. Koka potatisen och pressa den. Blanda ner äggula och smör. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  4. Smält smöret till såsen och blanda ner mjöl. Tillsätt buljongen från fiskformen, vin och grädde. Koka såsen på låg värme ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
  6. Spritsa potatismoset runt fisken i ugnsformen. Häll över såsen, strö över ost och gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
  7. Skala under tiden räkorna och strö dem över fisken före serveringen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar