Tisdag = fiskdag, då passar en klassisk fiskgratäng bra.
2 portioner
- 400 g rödspättafiléer
- salt och nymalen vitpeppar
- 2 msk pressad citron
- 1 dl vatten
- 2 msk riven lagrad ost
Sås
- 2 msk smör
- 1½ msk vetemjöl
- 1 dl grädde
- ½ dl vitt vin
- fiskbuljong från fiskformen
- salt och nymalen vitpeppar
Gratinerat potatismos
- 500 g potatis (mjölig sort)
- 1 äggula
- 3 msk smör
- 1 krm riven muskotnöt
- salt och nymalen vitpeppar
Topping
- 250 g oskalade räkor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Rulla ihop spättafiléerna och lägg dem i en smord ugnsform. Salta, peppra och pressa över lite citronsaft. Häll i lite vatten vid sidan av fisken. Täck fisken med bakplåtspapper och tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Koka potatisen och pressa den. Blanda ner äggula och smör. Smaka av med salt, peppar och muskot.
- Smält smöret till såsen och blanda ner mjöl. Tillsätt buljongen från fiskformen, vin och grädde. Koka såsen på låg värme ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
- Spritsa potatismoset runt fisken i ugnsformen. Häll över såsen, strö över ost och gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
- Skala under tiden räkorna och strö dem över fisken före serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar