söndag 25 oktober 2015

Långbakad högrev



Högrev är en härlig råvara, men den behöver tid för att bli riktigt mör.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 kg högrev - bind gärna upp eller be slaktaren näta köttet
  • 3 dl rödvin
  • 2 morötter
  • 1/4 rotselleri
  • 10 steklökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 100 g rökt fläsk
  • smör till stekningen
  • salt och nymalen svartpeppar

Sås

  • skyn från köttet
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 1-2 tsk maizena
  • 1 msk smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet och bryn det i smör i en ugnssäker gryta tillsammans med fläsket.
  2. Tillsätt rödvin, kryddor, örter och grönsakerna i grova bitar. Låt alltsammans koka upp och sätt in i ugnen ca 8 timmar eller över natten.
  3. Sila skyn och låt den reducera till halva mängden. Tillsätt oxfond och späd eventuellt med lite vatten. Red med maizena och vispa i smöret strax före servering.
  4. Skär upp köttet och servera med såsen och grönsakerna. En potatisgratäng eller potatispuré smakar bra till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar