Inspirerad av gårdagens "Hela Sverige bakar" smaksatte jag idag mina baguetter med skal och saft av en citron. Gott, särskilt till fredagskrabban eller andra skaldjur.
Ingredienser till 3 baguetter
- 15 g jäst
- 4½ dl kallt vatten
- zest och saft av 1 citron
- 1½ msk kallpressad rapsolja (gärna smaksatt med citron)
- 10 dl vetemjöl special
- 1 msk salt
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, citronzest och citronsaft. Använd helst en degblandare.
- Häll i det mesta av mjölet och arbeta degen i 3 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfilm. Jäs degen i minst 3 timmar eller över natten i kylskåp.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar, knåda inte. Vrid varje del till en baguette lika lång som plåten. Använd helst speciell baguetteplåt, annars vanlig bakplåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i 30 minuter och värm ugnen till 250 grader.
- Grädda mitt i ugnen knappt 15 minuter. Kasta in en kopp vatten i ugnen när du ställt in bröden och stäng luckan snabbt. Då får du en knaprig god brödyta.
- Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar