fredag 9 oktober 2015

Baguetter med citronsmak



Inspirerad av gårdagens "Hela Sverige bakar" smaksatte jag idag mina baguetter med skal och saft av en citron. Gott, särskilt till fredagskrabban eller andra skaldjur.

Ingredienser till 3 baguetter

  • 15 g jäst
  • 4½ dl kallt vatten
  • zest och saft av 1 citron
  • 1½ msk kallpressad rapsolja (gärna smaksatt med citron)
  • 10 dl vetemjöl special
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, citronzest och citronsaft. Använd helst en degblandare.
  2. Häll i det mesta av mjölet och arbeta degen i 3 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfilm. Jäs degen i minst 3 timmar eller över natten i kylskåp.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar, knåda inte. Vrid varje del till en baguette lika lång som plåten. Använd helst speciell baguetteplåt, annars vanlig bakplåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i 30 minuter och värm ugnen till 250 grader.
  4. Grädda mitt i ugnen knappt 15 minuter. Kasta in en kopp vatten i ugnen när du ställt in bröden och stäng luckan snabbt. Då får du en knaprig god brödyta.
  5. Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar