torsdag 15 oktober 2015

Gratinerad kyckling med äpple

Servera kycklingen med ris


Häromdagen kom jag plötsligt att tänka på Flygande Jacob, den populära kycklingrätten från 70-talet. Men, nej det blir ingen Flygande Jacob idag men en gratinerad kyckling som på något avlägset sätt är inspirerad av Jacob. Ingen färdiggrillad kyckling utan en färsk hel kyckling är utgångspunkten. Inga bananer utan härliga svenska äpplen. Ingen italiensk salladskrydda utan curry. Ingen chilisås utan mango chutney. Inga jordnötter och ingen bacon. Ja ni hör själva, det är inte mycket kvar av ursprunget, förutom kyckling och grädde.

Stekta kycklinghalvor, kan göras dagen innan!


4 portioner

  • 1 färsk kyckling (ca 1,3 kg). Om du vill göra det enklare kan du steka lårfiléer
  • 2 msk smält smör
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ingefära, spiskummin (ca 1 tsk av varje)
  • 4 äpplen
  • 2 tsk curry
  • ½-1 tsk chiliflakes
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk mango chutney
Strö rikligt med curry och chiliflakes över kycklingen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kycklingen i halvor och lägg dem i en ugnsform.
  3. Smält smör och blanda med salt, svartpeppar, ingefära och spiskummin efter smak.
  4. Pensla blandningen på kycklingen.
  5. Stek kycklingen mitt i ugnen ca 50 minuter.
  6. Låt kycklingen svalna och bena ur den och lägg kycklingbitarna i en ugnsform.
  7. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
  8. Skölj äpplena (skala inte) och dela dem i kvartar. Kärna ur och lägg äpplena tillsammans med kycklingen i formen.
  9. Strö över curry och chiliflakes.
  10. Vispa grädden och blanda den med crème fraiche och chutney. Smaka av med salt och peppar
  11. Bred gräddblandningen över kycklingen och gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
  12. Servera med nykokt ris.

Redo för ugnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar