söndag 22 juli 2018

Surdegsbröd med tranbär




Bäst att passa på att baka bröd när termometern tillfälligt "bara" visar 20 grader. Nästa vecka lär ju bli rekordvarm! Här har jag bakat surdegsbröd i formar för att få ett lättskuret bröd med jämna skivor. Tranbär ger alltid god smak, men annan torkad frukt smakar också bra.

Ingredienser till 2 bröd

Fördeg

  • 100 g surdegsgrund
  • 150 g vetemjöl
  • 150 g vatten

Gör så här:

  1. Vispa ihop ingredienserna till en slät smet.
  2. Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i 12 timmar.

Nästa morgon

  • 200 g torkade tranbär
  • 450 g vetemjöl special
  • 450 g rågsikt
  • 5 dl vatten
  • 20 g salt

Gör så här:

  1. Blanda fördegen med vatten, mjöl och tranbär i en hushållsmaskin och kör degen i 5 minuter.
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
  3. Lägg en bakduk i en stor skål och strö över lite mjöl.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och vik ihop till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduken och vik över duken.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar lite olika tid beroende på din surdegsgrund. Om den är ung tar det längre tid, med en mogen surdegsgrund tar det 3-4 timmar.
  6. Värm ugnen till 250 grader (gärna varmluft). Ställ eventuellt en skål med vatten i ugnen för att få lite ånga.
  7. Olja 2 bakformar (ca 2 l).
  8. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma 2 bröd utan att knåda och lägg dem i formarna.
  9. Låt bröden vila under bakduk ca 30 minuter.
  10. Snitta bröden med rakblad eller brödsnittare. Ställ formarna på ett galler mitt i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader.
  11. Grädda bröden tills de fått fin färg och är genomgräddade (ca 30 minuter)
  12. Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar