Bäst att passa på att baka bröd när termometern tillfälligt "bara" visar 20 grader. Nästa vecka lär ju bli rekordvarm! Här har jag bakat surdegsbröd i formar för att få ett lättskuret bröd med jämna skivor. Tranbär ger alltid god smak, men annan torkad frukt smakar också bra.
Ingredienser till 2 bröd
Fördeg
- 100 g surdegsgrund
- 150 g vetemjöl
- 150 g vatten
Gör så här:
- Vispa ihop ingredienserna till en slät smet.
- Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i 12 timmar.
Nästa morgon
- 200 g torkade tranbär
- 450 g vetemjöl special
- 450 g rågsikt
- 5 dl vatten
- 20 g salt
Gör så här:
- Blanda fördegen med vatten, mjöl och tranbär i en hushållsmaskin och kör degen i 5 minuter.
- Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
- Lägg en bakduk i en stor skål och strö över lite mjöl.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och vik ihop till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduken och vik över duken.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar lite olika tid beroende på din surdegsgrund. Om den är ung tar det längre tid, med en mogen surdegsgrund tar det 3-4 timmar.
- Värm ugnen till 250 grader (gärna varmluft). Ställ eventuellt en skål med vatten i ugnen för att få lite ånga.
- Olja 2 bakformar (ca 2 l).
- Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma 2 bröd utan att knåda och lägg dem i formarna.
- Låt bröden vila under bakduk ca 30 minuter.
- Snitta bröden med rakblad eller brödsnittare. Ställ formarna på ett galler mitt i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader.
- Grädda bröden tills de fått fin färg och är genomgräddade (ca 30 minuter)
- Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar