lördag 28 juli 2018

Pizza med picklad färskpotatis



Vid ett besök på Kronovalls slott i sommar åt jag en fantastiskt god vit pizza med picklad potatis. Här har jag försökt återskapa receptet - en riktig sommarpizza.

Ingredienser till en plåtstor pizza

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300-350 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken

Picklad potatis

Topping

  • 1 dl crème fraiche
  • 3-4 picklade färskpotatisar
  • 100 g riven lagrad ost (Västerbotten eller prästost)
  • 2 schalottenlökar
  • några kvistar plockad dill
  • 1 msk finskuren gräslök

Gör så här:

  1. Börja med att pickla potatisen. Koka upp en 1-2-3-lag och låt den kallna. Borsta potatisen och koka den i saltat vatten. Koka gärna lite mer än vad som går åt till pizzan. Det är ett gott tillbehör till både kött och fisk.
  2. Låt potatisen ånga av någon minut och lägg den varm i en burk tillsammans med några kvistar dill. Häll över den kalla lagen och låt potatisen dra i minst ett par timmar.
  3. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, honung, lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät (gärna i maskin ca 4 minuter). Olja en skål och lägg i degbollen. Pensla också lite olja på degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
  4. Sätt ugnen på 225 grader, helst varmluft. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  5. Bred ut crème fraiche över degplattan. Skiva picklad potatis och lägg skivorna på pizzabotten. Strö över den rivna osten och schalottenlök i tunna skivor. Mal över lite svartpeppar.
  6. Grädda pizzan mitt i ugnen 10-15 minuter.
  7. Strö över plockad dill och gräslök inför serveringen.
  8. Servera med en blandad sallad.


1 kommentar:

  1. Jag surfade runt efter ett borttappat recept på dag-för-dag-frallor, men hittade detta istället ☺️. Slumpen är trevlig ibland... För vit pizza var det längesen jag gjorde. Det låter verkligen gott!

    SvaraRadera