Vid ett besök på Kronovalls slott i sommar åt jag en fantastiskt god vit pizza med picklad potatis. Här har jag försökt återskapa receptet - en riktig sommarpizza.
Ingredienser till en plåtstor pizza
- 25 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 300-350 g vetemjöl
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken
Picklad potatis |
Topping
- 1 dl crème fraiche
- 3-4 picklade färskpotatisar
- 100 g riven lagrad ost (Västerbotten eller prästost)
- 2 schalottenlökar
- några kvistar plockad dill
- 1 msk finskuren gräslök
Gör så här:
- Börja med att pickla potatisen. Koka upp en 1-2-3-lag och låt den kallna. Borsta potatisen och koka den i saltat vatten. Koka gärna lite mer än vad som går åt till pizzan. Det är ett gott tillbehör till både kött och fisk.
- Låt potatisen ånga av någon minut och lägg den varm i en burk tillsammans med några kvistar dill. Häll över den kalla lagen och låt potatisen dra i minst ett par timmar.
- Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, honung, lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät (gärna i maskin ca 4 minuter). Olja en skål och lägg i degbollen. Pensla också lite olja på degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
- Sätt ugnen på 225 grader, helst varmluft. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Bred ut crème fraiche över degplattan. Skiva picklad potatis och lägg skivorna på pizzabotten. Strö över den rivna osten och schalottenlök i tunna skivor. Mal över lite svartpeppar.
- Grädda pizzan mitt i ugnen 10-15 minuter.
- Strö över plockad dill och gräslök inför serveringen.
- Servera med en blandad sallad.
Jag surfade runt efter ett borttappat recept på dag-för-dag-frallor, men hittade detta istället ☺️. Slumpen är trevlig ibland... För vit pizza var det längesen jag gjorde. Det låter verkligen gott!
SvaraRadera