Skånsk äggakaka äter man kanske bäst på Brösarps gästgiveri. Pröva mitt recept och fräs äppleskivor till - även om det inte tillhör det klassiska. Sötman i äpplena står bra mot sältan i fläsket och äpplen smakar verkligen Österlen!
3 portioner
- 1 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 4 dl standardmjölk
- 5 ägg
- 3 hg rimmat eller rökt sidfläsk i skivor
- 2 syrliga äpplen
- smör till stekningen
Gör så här:
- Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa ner äggen och resten av mjölken. Låt smeten stå en halvtimme och svälla.
- Kärna ur äpplena med en äppelpip och skär äpplena i skivor rakt över. Låt skalen vara kvar om det är svenska äpplen. Stek fläsket och äpplena och håll varmt.
- Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Häll i smeten och grädda på medelstark värme. Fös smeten mot mitten av pannan och stick med en gaffel så att smeten kan rinna ner och stelna.
- Vänd upp kakan på ett lock. Smält ytterligare lite smör och låt kakan glída ner i stekpannan igen så att andra sidan gräddas.
- Stjälp upp äggakakan på ett fat och lägg på fläsk och äpplen. Servera med rårörda lingon och känn smaken av Skåne och Österlen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar