onsdag 13 augusti 2014

Skånsk äggakaka

Skånsk äggakaka äter man kanske bäst på Brösarps gästgiveri. Pröva mitt recept och fräs äppleskivor till - även om det inte tillhör det klassiska. Sötman i äpplena står bra mot sältan i fläsket och äpplen smakar verkligen Österlen!






3 portioner

  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 4 dl standardmjölk
  • 5 ägg
  • 3 hg rimmat eller rökt sidfläsk i skivor
  • 2 syrliga äpplen
  • smör till stekningen

Gör så här:

  1. Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa ner äggen och resten av mjölken. Låt smeten stå en halvtimme och svälla.
  2. Kärna ur äpplena med en äppelpip och skär äpplena i skivor rakt över. Låt skalen vara kvar om det är svenska äpplen. Stek fläsket och äpplena och håll varmt.
  3. Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Häll i smeten och grädda på medelstark värme. Fös smeten mot mitten av pannan och stick med en gaffel så att smeten kan rinna ner och stelna.
  4. Vänd upp kakan på ett lock. Smält ytterligare lite smör och låt kakan glída ner i stekpannan igen så att andra sidan gräddas.
  5. Stjälp upp äggakakan på ett fat och lägg på fläsk och äpplen. Servera med rårörda lingon och känn smaken av Skåne och Österlen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar