onsdag 20 augusti 2014

Kålpudding


Klassisk husmanskost till middag idag!



5 portioner

Ingredienser

  • ½ kålhuvud (ca 400 g)
  • 2 msk smör
  • 1 msk sirap
  • 1 dl vatten
  • salt

Köttfärssmeten

  • 500 g fläskfärs eller blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • ½ riven gul lök
  • 1 ägg
  • 2½ dl mjölk
  • salt, nymalen vitpeppar och kryddpeppar
  1. Skär bort stocken i vitkålen och skär sedan kålen i små bitar. Bryn kålen i smör i en stekgryta. Ringla över sirap och salta, Häll på vatten och låt eftersteka under lock tills kålen är mjuk.
  2. Låt ströbrödet svälla i mjölken. Tillsätt ägg, lök, färs och kryddor. Blanda väl men inte för länge. Blanda i 2/3 av den avsvalnade kålen.
  3. Bred ut smeten i en smord ugnsform och täck med resten av kålen. Grädda i 200 grader cirka 40 minuter.
  4. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och skysås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar