söndag 17 augusti 2014

Laxfärserade spättafiléer i vitvinssås



En god fiskrätt som passar både till fest och vardag. Spättafiléerna kan bytas ut mot rödtunga eller bergtunga för en lite festligare rätt.

Ingredienser till 4 portioner

  • 8 stora rödspättafiléer
  • 200g laxfilé utan skinn
  • 1 litet ägg
  • 3 msk grädde
  • salt och nymalen vitpeppar

Sås

  • 2 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fiskfond eller en fiskbuljongtärning
  • 2½ dl grädde
  • ½ msk maizena att reda med

Garnering

  • färska räkor efter smak och kassa

Gör så här: 

  1. Dela laxen i kuber och lägg i en matberedare. Finfördela och tillsätt salt, peppar och ägg. Späd med grädden och kör till en slät färs.
  2. Lägg ut spättafiléerna på en skärbräda. Salta, peppra och lägg lite laxfärs på varje filé. Rulla ihop filéerna från huvudsidan så att stjärtbiten kommer ytterst. Lägg filéerna tätt i en ugnsfast form.
  3. Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Blanda i vin och fond. Koka några minuter och sila från löken.
  4. Tillsätt grädden och koka ytterligare några minuter. Red av såsen med maizena utrörd i lite vatten.
  5. Smaka av med salt och peppar och häll såsen över fiskfiléerna.
  6. Låt fisken bakas i ugnen cirka 20 minuter i 200 grader.
  7. Strö nyskalade räkor över den färdiga fisken.
  8. Servera med mandelpotatis eller pressad potatis och några lättkokta bönor och knippmorötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar