En god fiskrätt som passar både till fest och vardag. Spättafiléerna kan bytas ut mot rödtunga eller bergtunga för en lite festligare rätt.
Ingredienser till 4 portioner
- 8 stora rödspättafiléer
- 200g laxfilé utan skinn
- 1 litet ägg
- 3 msk grädde
- salt och nymalen vitpeppar
Sås
- 2 msk smör
- 1 finhackad schalottenlök
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk koncentrerad fiskfond eller en fiskbuljongtärning
- 2½ dl grädde
- ½ msk maizena att reda med
Garnering
- färska räkor efter smak och kassa
Gör så här:
- Dela laxen i kuber och lägg i en matberedare. Finfördela och tillsätt salt, peppar och ägg. Späd med grädden och kör till en slät färs.
- Lägg ut spättafiléerna på en skärbräda. Salta, peppra och lägg lite laxfärs på varje filé. Rulla ihop filéerna från huvudsidan så att stjärtbiten kommer ytterst. Lägg filéerna tätt i en ugnsfast form.
- Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Blanda i vin och fond. Koka några minuter och sila från löken.
- Tillsätt grädden och koka ytterligare några minuter. Red av såsen med maizena utrörd i lite vatten.
- Smaka av med salt och peppar och häll såsen över fiskfiléerna.
- Låt fisken bakas i ugnen cirka 20 minuter i 200 grader.
- Strö nyskalade räkor över den färdiga fisken.
- Servera med mandelpotatis eller pressad potatis och några lättkokta bönor och knippmorötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar