fredag 15 augusti 2014

Rejält bröd med nötter och fikon




Detta stora bröd smakar allra bäst med ost - gärna en grönmögelost.

Ingredienser

  • 15 torkade fikon
  • 2½ dl blandade nötter och mandlar
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 l vetemjöl

Bröd på jäsning

Gör så här:

  1. Mixa fikon och nötter ganska fint i en matberedare.
  2. Smula jästen i en bunke (helst i degblandare) och rör ut den med vatten,
  3. Tillsätt fikon- nötblandningen, oljan och nästan allt mjölet. Arbeta degen 5 minuter i maskin. Tillsätt salt och kör degen ytterligare en minut. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfilm. Låt degen jäsa 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman degen. Forma degen till en limpa lika lång som plåtens diagonal och låt den jäsa under bakduk på en papprad plåt i 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  5. Nagga brödet med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Lägg eventuellt ett ark folie över brödet om det blir för mörkt.
  6. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar