Detta stora bröd smakar allra bäst med ost - gärna en grönmögelost.
Ingredienser
- 15 torkade fikon
- 2½ dl blandade nötter och mandlar
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 l vetemjöl
Bröd på jäsning |
Gör så här:
- Mixa fikon och nötter ganska fint i en matberedare.
- Smula jästen i en bunke (helst i degblandare) och rör ut den med vatten,
- Tillsätt fikon- nötblandningen, oljan och nästan allt mjölet. Arbeta degen 5 minuter i maskin. Tillsätt salt och kör degen ytterligare en minut. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfilm. Låt degen jäsa 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman degen. Forma degen till en limpa lika lång som plåtens diagonal och låt den jäsa under bakduk på en papprad plåt i 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
- Nagga brödet med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Lägg eventuellt ett ark folie över brödet om det blir för mörkt.
- Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar