fredag 1 augusti 2014

Mandeltårta med apelsinsmak



En tårta för den stora festen. 1½ sats ger en tårta stor som ugnens långpanna. Servera med lätt vispad grädde.

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 dl socker
  • 6 ägg
  • 4 kokta potatisar
  • 300 g sötmandel
  • 12 bittermandlar
  • rivet skal av en apelsin
  • smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk olja med neutral smak
  • 50 g ljus choklad
  • ½ msk olja med neutral smak
  1. Mal mandel, riv potatis och apelsinskal. Smörj och bröa en stor rund form (ca 30 cm) eller motsvarande rektangulär form. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner äggulorna en i sänder. Blanda med den rivna potatisen, den malda mandeln och rivet apelsinskal.
  3. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter.
  4. Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen.
  5. Smält de två chokladsorterna var för sig i vattenbad och rör ner oljan. Bred ut den mörka chokladen jämnt över kakan och ställ kakan svalt så att chokladen stelnar. Häll den ljusa chokladen i en spritspåse och klipp ett litet hål. (Om du inte har en spritspåse går det att använda en vanlig plastpåse.) Sprits ut chokladen i det mönster du önskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar