En tårta för den stora festen. 1½ sats ger en tårta stor som ugnens långpanna. Servera med lätt vispad grädde.
Ingredienser
- 200 g rumsvarmt smör
- 4 dl socker
- 6 ägg
- 4 kokta potatisar
- 300 g sötmandel
- 12 bittermandlar
- rivet skal av en apelsin
- smör och ströbröd till formen
Glasyr
- 200 g mörk choklad
- 1 msk olja med neutral smak
- 50 g ljus choklad
- ½ msk olja med neutral smak
- Mal mandel, riv potatis och apelsinskal. Smörj och bröa en stor rund form (ca 30 cm) eller motsvarande rektangulär form. Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner äggulorna en i sänder. Blanda med den rivna potatisen, den malda mandeln och rivet apelsinskal.
- Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter.
- Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen.
- Smält de två chokladsorterna var för sig i vattenbad och rör ner oljan. Bred ut den mörka chokladen jämnt över kakan och ställ kakan svalt så att chokladen stelnar. Häll den ljusa chokladen i en spritspåse och klipp ett litet hål. (Om du inte har en spritspåse går det att använda en vanlig plastpåse.) Sprits ut chokladen i det mönster du önskar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar