söndag 17 augusti 2014

Baguetter




Kalljästa vridna baguetter med lång jästid. Smakar gott som tillbehör till soppa eller en sallad.

Ingredienser till 2 baguetter

  • 10 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1½ tsk salt


Använd gärna en baguetteplåt för fin form!

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet - använd helst en bakmaskin. Tillsätt olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen i 5 minuter. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 2 minuter. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfilm. Jäs degen i minst 3 timmar eller i kylskåp över natten.
  2. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, men knåda inte! Vrid varje del till en lång baguette lika lång som plåten. Använd gärna speciell baguetteplåt, annars går det bra med en vanlig bakplåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i 30 minuter och värm ugnen till 250 grader.
  3. Grädda mitt i ugnen knappt 15 minuter. Kasta in en kopp vatten i ugnen när du ställt in bröden och stäng luckan snabbt. Då får du en knaprig god brödyta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar