Pasta al forno är en god konkurrent till lasagne. Servera den med en fräsch grönsallad. |
Aubergine ger ett extra lyft! |
Riktig buffelmozzarella så klart! |
Färdig för ugnen. |
5 portioner
- 500 g pennepasta
- 125 g buffelmozzarella
- 1½ dl riven parmesanost
- 1 msk ströbröd
Köttfärssås
- 1 aubergine
- 400 g nötfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 2 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- ½ kruka färsk basilika
- salt och nymalen svartpeppar
- en nypa socker
- en skvätt rött vin
- olivolja till stekning
Béchamelsås
- 2 msk smör
- 1½ msk vetemjöl
- 3 dl standardmjölk
- salt och nymalen vitpeppar
- riven muskot
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men korta koktiden med ett par minuter.
- Tärna auberginen, lägg den på en tallrik och salta. Låt vätskan rinna av och stek tärningarna i lite olivolja. Ställ åt sidan.
- Bryn hackad lök, hackad vitlök och grovt rivna morötter i olja. Smula ner nötfärsen och stek ytterligare några minuter.
- Tillsätt tomater, tomatpuré, rödvin, salt, socker, peppar och strimlad basilika. Lägg i de stekta auberginetärningarna och koka under lock 1 timme, gärna längre. Smaka av med ytterligare salt och peppar.
- Smält smöret till béchamelsåsen och vispa ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Koka på svag värme i 5 minuter. Vispa under tiden så att inte såsen bränner i botten. Smaksätt med salt, peppar och muskot.
- Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form och lägg i hälften av pastan. Fördela hälften av köttfärssåsen och béchamelsåsen över. Strö över mozzarellan i små bitar och hälften av parmesanosten. Fortsätt med resten av pastan, köttfärssåsen och béchamelsåsen. Strö över resterande parmesanost och lite ströbröd.
- Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar