onsdag 27 augusti 2014

Pasta al forno

Pasta al forno är en god konkurrent till lasagne. Servera den med en fräsch grönsallad.



Aubergine ger ett extra lyft!




Riktig buffelmozzarella så klart!



Färdig för ugnen.

 

5 portioner

  • 500 g pennepasta
  • 125 g buffelmozzarella
  • 1½ dl riven parmesanost
  • 1 msk ströbröd

Köttfärssås

  • 1 aubergine
  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • ½ kruka färsk basilika
  • salt och nymalen svartpeppar
  • en nypa socker
  • en skvätt rött vin
  • olivolja till stekning

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 3 dl standardmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar
  • riven muskot

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men korta koktiden med ett par minuter.
  2. Tärna auberginen, lägg den på en tallrik och salta. Låt vätskan rinna av och stek tärningarna i lite olivolja. Ställ åt sidan.
  3. Bryn hackad lök, hackad vitlök och grovt rivna morötter i olja. Smula ner nötfärsen och stek ytterligare några minuter.
  4. Tillsätt tomater, tomatpuré, rödvin, salt, socker, peppar och strimlad basilika. Lägg i de stekta auberginetärningarna och koka under lock 1 timme, gärna längre. Smaka av med ytterligare salt och peppar.
  5. Smält smöret till béchamelsåsen och vispa ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Koka på svag värme i 5 minuter. Vispa under tiden så att inte såsen bränner i botten. Smaksätt med salt, peppar och muskot.
  6. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form och lägg i hälften av pastan. Fördela hälften av köttfärssåsen och béchamelsåsen över. Strö över mozzarellan i små bitar och hälften av parmesanosten. Fortsätt med resten av pastan, köttfärssåsen och béchamelsåsen. Strö över resterande parmesanost och lite ströbröd.
  7. Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar