lördag 30 augusti 2014

Köttfärspaj med kantareller




Nu är skogen full av svamp och man kan slösa med kantareller och trattkantareller i alla möjliga rätter. Här en köttfärspaj med gula kantareller eller trattkantareller. Dubblera gärna receptet i ugnens långpanna om ni är många.

1 paj till 4 portioner

Pajskal

  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 40 g smör
  • 1½ dl mjölk
  • salt

Fyllning

3 hg nötfärs
100 g förvällda kantareller eller trattkantareller
½ strimlad purjolök
1 msk svampsoja
1 dl grädde
1 msk torkad oregano
3 ägg
3 dl gräddmjölk
3 dl riven lagrad ost
salt och nymalen svartpeppar

 

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs färsen smulig i lite smör. Tillsätt svamp och purjolök och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt soja och grädde. Koka ihop blandningen några minuter. Krydda med oregano, salt och peppar. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och smör i en matberedare. Kör ihop blandningen och tillsätt mjölken. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman.
  3. Kavla degen och lägg den i pajformen.
  4. Blanda ägg, gräddmjölk och ost i en bunke.
  5. Fyll pajskalet med köttfärsfräset och toppa med äggblandningen.
  6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
  7. Servera med en god grönsallad.

Servera med grönsallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar