fredag 22 augusti 2014

Laxgaletter





Efter besök på Franskans Crêprie i Rörum på Österlen blev jag inspirerad att själv göra galetter. Den här gången laxgaletter. På "Franskans" finns galetter av allehanda slag till varmrätt och därefter smaskiga crêpes till dessert. Bjud en torr fransk cider eller ett gott rosévin till.

Till 4 galetter:

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Häll samtliga ingredienser i matberedaren och blanda cirka 2 minuter.
  2. Låt smeten vila minst 2 timmar eller över natten i kylskåp.
  3. Vispa upp smeten. Smält smöret i stekpanna och grädda pannkakorna på medelvärme. Vicka på pannan så att smeten rinner ut. Grädda tills smeten stelnat och blivit porig. Vänd och lägg på fyllningen. Vik in kanterna över fyllningen.

Fyllning

  • 200 g kallrökt lax
  • 100 g chèvreost
  • bladspenat
  • 1 dl crème fraiche smaksatt med nyriven pepparrot
  • ½ rödlök skuren i tunna skivor
  • riven lagrad ost
  • citronklyftor


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar