Coq au vin
|
Fransk husmanskost! |
4 portioner
- 1 färsk kyckling, ca 1,3 kilo
- 2 msk smör till stekning
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl kycklingbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 50 g rökt fläsk
- 100 g skogschampinjoner
- 100 g små gula steklökar
- salt och nymalen svartpeppar
- bladpersilja till garnering
Marinad
- 3 dl rött vin
- 1 morot i grova bitar
- 2 lagerblad (gärna färska)
- 1 gul lök i grova bitar
- några kvistar timjan
- 1 kvist bladpersilja
- Stycka fågeln och dela i 8 bitar. (Spara skrov och vingar i frysen och koka buljong när du har fler skrov.)
- Lägg kycklingdelarna i en skål och häll över marinaden. Låt stå några timmar eller över natten i kylen.
- Torka och bryn kycklingdelarna i smör i en gryta. Lägg ner lök och morot från marinaden.
- Strö över vetemjöl och späd med buljong. Tillsätt tomatpuré och 2 dl silad marinad.
- Strimla och bryn fläsket. Tillsätt steklök och delade champinjoner. Låt blandningen steka några minuter och häll den sedan i grytan.
- Koka alltsammans under lock 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Strö över hackad persilja inför serveringen. Servera med kokt potatis eller potatismos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar