söndag 24 augusti 2014

Coq au vin

Fransk husmanskost!


4 portioner

  • 1 färsk kyckling, ca 1,3 kilo
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 50 g rökt fläsk
  • 100 g skogschampinjoner
  • 100 g små gula steklökar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • bladpersilja till garnering


Marinad

  • 3 dl rött vin
  • 1 morot i grova bitar
  • 2 lagerblad (gärna färska)
  • 1 gul lök i grova bitar
  • några kvistar timjan
  • 1 kvist bladpersilja

  1. Stycka fågeln och dela i 8 bitar. (Spara skrov och vingar i frysen och koka buljong när du har fler skrov.)
  2. Lägg kycklingdelarna i en skål och häll över marinaden. Låt stå några timmar eller över natten i kylen.
  3. Torka och bryn kycklingdelarna i smör i en gryta. Lägg ner lök och morot från marinaden.
  4. Strö över vetemjöl och späd med buljong. Tillsätt tomatpuré och 2 dl silad marinad.
  5. Strimla och bryn fläsket. Tillsätt steklök och delade champinjoner. Låt blandningen steka några minuter och häll den sedan i grytan.
  6. Koka alltsammans under lock 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Strö över hackad persilja inför serveringen. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar