torsdag 21 augusti 2014

Bröd att rosta



Ibland smakar det bra med rostat bröd. Ett hembakat bröd ger mer tugg och är lite nyttigare än det formbröd som finns att köpa. Grynen kan varieras efter tycke och smak. Koka eller blötlägg grynen innan i dubbla mängden vatten.


Till 2 bröd behövs

  • ½ dl gryn (exempelvis linfrön, rågkross eller solrosfrön)
  • 1 dl vatten till blötläggning eller kokning av grynen
  • 50 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 2½ dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 13-14 dl vetemjöl




  1. Koka eller blötlägg grynen i dubbla mängden vatten.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk. Låt blandningen bli fingerljummen. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löser sig.
  4. Tillsätt grynblaning, salt och honung.
  5. Arbeta in vetemjölet så att degen blir smidig (använd gärna maskin).
  6. Strö över lite mjöl, plasta bunken och låg degen jäsa cirka 30 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i två delar. Kavla varje degbit till en rektangel där den kortaste sidan är lika lång som bakformens längd (använd avlånga formar ca 1½ l). Rulla ihop degen från kortsidan som en rulltårta och lägg i bakformarna med skarven neråt.
  8. Nagga bröden och låt dem jäsa under bakduk 20-30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  9. Grädda bröden i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
  10. Bröden går bra att frysa. Om man fryser bröden i skivor kan de tas fram ur frysen och läggas direkt i brödrosten.
Baka bröden i avlånga formar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar