Den här längden bakade jag idag inspirerad av besöket i Skagen tidigare i sommar.
Till 2 längder behövs:
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 1 pkt jäst för söta degar
- 200 g smör
- 1 dl socker
- 3 ägg
- 6 dl vetemjöl
Fyllning
- 200 g smör
- 200 g mandelmassa
- 2 dl russin
Till pensling
- 1 ägg
- hackad mandel
Gör så här:
- Smula jästen och häll över den fingervarma mjölken. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta samman till en deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Arbeta in det rumsvarma smöret, sockret, äggen och till sist mjölet. Arbeta inte degen för mycket.
- Riv mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör till fyllningen.
- Dela degen i två delar och kavla ut dem till längder lika långa som plåten och cirka 40 cm breda. Bred fyllningen i en sträng på mitten och strö över russinen. Vik över degen från båda sidor och kavla lätt.
- Låt längderna jäsa i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 210 grader.
- Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över den hackade mandeln.
- Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar