söndag 17 augusti 2014

Dansk vetelängd



Den här längden bakade jag idag inspirerad av besöket i Skagen tidigare i sommar.

Till 2 längder behövs:

  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 ägg
  • 6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 2 dl russin

Till pensling

  • 1 ägg
  • hackad mandel

Gör så här:

  1. Smula jästen och häll över den fingervarma mjölken. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta samman till en deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  2. Arbeta in det rumsvarma smöret,  sockret, äggen och till sist mjölet. Arbeta inte degen för mycket.
  3. Riv mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör till fyllningen.
  4. Dela degen i två delar och kavla ut dem till längder lika långa som plåten och cirka 40 cm breda. Bred fyllningen i en sträng på mitten och strö över russinen. Vik över degen från båda sidor och kavla lätt.
  5. Låt längderna jäsa i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 210 grader.
  6. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över den hackade mandeln.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar