onsdag 13 augusti 2014

Ättiksströmming

Idag blir det stekt strömming till middag. Som vanligt steker jag några extra och lägger in ättiksströmming. Ät den till lunch, som förrätt eller på grovt bröd. På julbordet har jag också alltid ättiksströmming.


Ett tips: Om du vill slippa strömmingsoset i köket steker du flundrorna i ugnen. Smöra en långpanna. Salta, peppra och vänd dubbla flundror i rågmjöl blandat med ströbröd och ytterligare lite salt och peppar. Stek flundrorna mitt i ugnen 10 minuter i 275 grader. Stäng av ugnen, ta ut och vänd flundrorna och ställ in dem i den avstängda ugnen i ytterligare 5 minuter.

Detta behövs till ättiksströmmingen:

  • stekta strömmingsflundror
  • 2½ dl vatten
  • 4 msk ättikssprit (12%)
  • 3 msk socker
  • ½ skivad rödlök
  • 6 krossade vitpepparkorn
  • 6 krossade kryddpepparkorn
  • dill

  1. Koka en lag av vatten, ättikssprit och socker. Låt lagen kallna.
  2. Varva strömming (helst varm) med rödlök och peppar. Häll den kalla lagen över strömmingen och lägg på några dillkvistar.
  3. Låt strömmingen stå i kylskåpet över natten. Därefter är den klar att njutas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar