En risotto kräver passning och ska röras hela tiden. Slutresultaten ska vara en lös och krämig risotto med en kärna i riset.
4 portioner
- 2 finhackade schalottenlökar
- 1 dl olivolja
- 3 dl carnaroliris
- 2 dl vitt torrt vin
- 1 l varm kycklingbuljong
- 2 dl riven parmesanost och 2 msk olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm buljongen och håll den varm.
- Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och koka tills vinet ångat bort. Rör hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3 dl, ta sedan 1 dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör om hela tiden och sänk värmen. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger lite tuggmotstånd.
- Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner 2 msk olivolja och parmesanost. Smaksätt med salt och peppar. Rör om och servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar