lördag 6 juni 2015

Risotto




En risotto kräver passning och ska röras hela tiden. Slutresultaten ska vara en lös och krämig risotto med en kärna i riset.

4 portioner

  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl carnaroliris
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1 l varm kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesanost och 2 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm buljongen och håll den varm.
  2. Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och koka tills vinet ångat bort. Rör hela tiden.
  3. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3 dl,  ta sedan 1 dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör om hela tiden och sänk värmen. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger lite tuggmotstånd.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner 2 msk olivolja och parmesanost. Smaksätt med salt och peppar. Rör om och servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar