onsdag 3 juni 2015

Italienska köttbullar

Polpette al sugo


Runt om i världen finns olika sorters köttbullar, det här är den italienska varianten.

4 portioner

  • 500 g nötfärs
  • 3 skivor dagsgammalt vitt bröd eller ½ dl ströbröd
  • ½ finhackad gul lök
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk finhackad färsk oregano
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja att steka i

Tomatsås

  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • ½ finhackad gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl rött vin
  • 1 tsk socker
  • salt och nymalen svartpeppar
  • chiliflakes
  • olivolja att fräsa i

Gör så här:

  1. Börja med tomatsåsen. Fräs hackad lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Häll i de krossade tomaterna, vinet och tillsätt socker och en nypa chiliflakes. Krydda med salt och peppar och koka ihop såsen i cirka 15 minuter.
  2. Blanda smulat bröd (eller ströbröd) med mjölk och låt det svälla en stund. Bryn den hackade löken och blanda ner i bunken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig smet (inte för länge då blir smeten trådig). Rulla ganska stora köttbullar och stek dem i olivolja i en stekpanna. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt dem koka klart i ca 10 minuter.
  3. Koka valfri pasta (t.ex. fusilli eller penne) enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda ner den i såsen med köttbullarna. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar.
  4. Servera med nyriven parmesan och färsk basilika på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar