| Polpette al sugo | 
Runt om i världen finns olika sorters köttbullar, det här är den italienska varianten.
4 portioner
- 500 g nötfärs
 - 3 skivor dagsgammalt vitt bröd eller ½ dl ströbröd
 - ½ finhackad gul lök
 - 2 rivna vitlöksklyftor
 - 1 ägg
 - 1 dl mjölk
 - 3 msk finhackad färsk oregano
 - salt och nymalen svartpeppar
 - olivolja att steka i
 
Tomatsås
- 3 finhackade vitlöksklyftor
 - ½ finhackad gul lök
 - 3 msk tomatpuré
 - 2 burkar krossade tomater
 - 1 dl rött vin
 - 1 tsk socker
 - salt och nymalen svartpeppar
 - chiliflakes
 - olivolja att fräsa i
 
Gör så här:
- Börja med tomatsåsen. Fräs hackad lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Häll i de krossade tomaterna, vinet och tillsätt socker och en nypa chiliflakes. Krydda med salt och peppar och koka ihop såsen i cirka 15 minuter.
 - Blanda smulat bröd (eller ströbröd) med mjölk och låt det svälla en stund. Bryn den hackade löken och blanda ner i bunken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig smet (inte för länge då blir smeten trådig). Rulla ganska stora köttbullar och stek dem i olivolja i en stekpanna. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt dem koka klart i ca 10 minuter.
 - Koka valfri pasta (t.ex. fusilli eller penne) enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda ner den i såsen med köttbullarna. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar.
 - Servera med nyriven parmesan och färsk basilika på toppen.
 
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar