Polpette al sugo |
Runt om i världen finns olika sorters köttbullar, det här är den italienska varianten.
4 portioner
- 500 g nötfärs
- 3 skivor dagsgammalt vitt bröd eller ½ dl ströbröd
- ½ finhackad gul lök
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 3 msk finhackad färsk oregano
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja att steka i
Tomatsås
- 3 finhackade vitlöksklyftor
- ½ finhackad gul lök
- 3 msk tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater
- 1 dl rött vin
- 1 tsk socker
- salt och nymalen svartpeppar
- chiliflakes
- olivolja att fräsa i
Gör så här:
- Börja med tomatsåsen. Fräs hackad lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Häll i de krossade tomaterna, vinet och tillsätt socker och en nypa chiliflakes. Krydda med salt och peppar och koka ihop såsen i cirka 15 minuter.
- Blanda smulat bröd (eller ströbröd) med mjölk och låt det svälla en stund. Bryn den hackade löken och blanda ner i bunken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig smet (inte för länge då blir smeten trådig). Rulla ganska stora köttbullar och stek dem i olivolja i en stekpanna. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt dem koka klart i ca 10 minuter.
- Koka valfri pasta (t.ex. fusilli eller penne) enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda ner den i såsen med köttbullarna. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar.
- Servera med nyriven parmesan och färsk basilika på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar