lördag 25 april 2015

Vit sparris med kallrökt lax och hollandaisesås




Nu är det säsong för den vita sparrisen! I Tyskland äter man hela sparrismenyer med sparris både som förrätt, huvudrätt och dessert, men jag nöjer mig med en sparrisförrätt idag. Men det måste vara den stora fina vita sparrisen!

4 portioner

  • 8 stora vita sparrisar
  • 8 skivor kallrökt lax

Hollandaisesås

  • 4 äggulor
  • 4 tsk vatten
  • ½ tsk salt
  • saften av ½ citron
  • 200 g smör

Gör så här:

  1. Smält smöret till hollandaisesåsen i en kastrull på svag värme.
  2. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en kastrull över svag värme tills det blir ett skum.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i smöret, först droppvis och därefter i en tunn stråle. Vispa hela tiden kraftigt. Se till att bottensatsen inte kommer med. Smaksätt med salt.
  4. Skala sparrisen noga och koka i lättsaltat vatten med en nypa socker och en klick smör. Koka tills sparrisen mjuknat men fortfarande har spänsten kvar.
  5. Lägg upp sparris med laxskivor och hollandaisesås och servera med ett glas torrt rieslingvin som i Tyskland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar