Nu är det säsong för den vita sparrisen! I Tyskland äter man hela sparrismenyer med sparris både som förrätt, huvudrätt och dessert, men jag nöjer mig med en sparrisförrätt idag. Men det måste vara den stora fina vita sparrisen!
4 portioner
- 8 stora vita sparrisar
- 8 skivor kallrökt lax
Hollandaisesås
- 4 äggulor
- 4 tsk vatten
- ½ tsk salt
- saften av ½ citron
- 200 g smör
Gör så här:
- Smält smöret till hollandaisesåsen i en kastrull på svag värme.
- Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en kastrull över svag värme tills det blir ett skum.
- Ta bort kastrullen från värmen och vispa i smöret, först droppvis och därefter i en tunn stråle. Vispa hela tiden kraftigt. Se till att bottensatsen inte kommer med. Smaksätt med salt.
- Skala sparrisen noga och koka i lättsaltat vatten med en nypa socker och en klick smör. Koka tills sparrisen mjuknat men fortfarande har spänsten kvar.
- Lägg upp sparris med laxskivor och hollandaisesås och servera med ett glas torrt rieslingvin som i Tyskland!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar