fredag 3 april 2015

Västerbottenspaj




Passar på buffébordet, varm eller kall, exempelvis tillsammans med rökt lax. Pajen kan också serveras som förrätt tillsammans med lite löjrom, hackad rödlök och en klick crème fraiche.

Till pajskalet

  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl gräddmjölk
  • 250 g riven Västerbottensost (annan lagrad ost t.ex. Grevé går också bra)
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet (gärna i matberedare) och låt degen vila i kylskåpet någon timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader, kavla ut degen och klä en pajform (ca 30 cm). Nagga bottnen med en gaffel och täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
  3. Fördela osten i pajskalet.
  4. Vispa samman ägg och gräddmjölk. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över osten.
  5. Grädda mitt i ugnen 30- 35 minuter tills ytan är gyllenbrun och äggsmeten stannat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar