fredag 10 april 2015

Spättarullader med rökt lax

En god fiskrätt både till vardag och fest



4 portioner

  • 6 hg spättafiléer
  • 200 g kallrökt lax, skivad
  • salt och nymalen vitpeppar

Sås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1½ msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 msk citronjuice
  • ½ dl finskuren gräslök
  • 1 msk maizena
  • salt och nymalen vitpeppar

Topping

  • ¨300 g färska oskalade räkor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela de rökta laxskivorna så att det finns en remsa till varje spättafilé. Rulla ihop varje filé med en laxbit och lägg rullarna med skarven nedåt i en smord ugnsform. Salta och peppra. Skala räkorna.
  2. Fräs schalottenlöken i lite smör och häll i vin, vatten, fond och grädde. Låt koka ihop tills drygt hälften återstår. Smaka av och red såsen med maizena utrörd i lite vatten. Rör i hälften av gräslöken och häll såsen över fisken. Baka i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut fisken ur ugnen och strö över räkor och resten av gräslöken.
  3. Servera med pressad potatis och en citronklyfta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar