En härlig kycklinggryta med vårsmaker! |
4 portioner
- en färsk kyckling (ca 1,3 kg)
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 gul lök
- 4 knippmorötter
- 2 purjolökar (inte för stora)
- bouquet garni med lagerblad, timjankvistar och stjälkselleri
- 1 kuvert saffran
- 4 msk majonnäs
- 2-3 krossade vitlöksklyftor
- hackad bladpersilja att toppa med
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Lägg kycklingen i en stor gryta med vin, löken i halvor, en morot skuren i grova bitar, en purjolök skuren i bitar, bouquet garni, saffran, salt och peppar och 4 dl kallt vatten.
- Koka upp på spisen. Sätt på lock och fortsätt koka i ugnen ca 1 1/4 timme.
- Tillsätt resten av grönsakerna skurna i grova bitar och sätt in i ugnen ytterligare 25 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Mixa majonnäsen med vitlöken.
- Ta ut grytan ur ugnen och lyft ur kycklingen. Skär upp kycklingen och lägg den på ett varmt fat. Lägg upp grönsakerna på fatet (använd hålslev)
- Ta 2 msk av kokvätskan och tunna ut majonnäsen. Rör ner majonnäsblandningen i 4 dl av buljongen och hetta upp (koka inte).
- Skeda lite av buljongen över kycklingen och servera resten i en såssnipa. Strö persilja över kycklingen.
- Servera rätten tillsammans med ett gott potatismos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar