söndag 26 april 2015

Kycklinggryta med saffran och purjolök


En härlig kycklinggryta med vårsmaker!



4 portioner

  • en färsk kyckling (ca 1,3 kg)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 4 knippmorötter
  • 2 purjolökar (inte för stora)
  • bouquet garni med lagerblad, timjankvistar och stjälkselleri
  • 1 kuvert saffran
  • 4 msk majonnäs
  • 2-3 krossade vitlöksklyftor
  • hackad bladpersilja att toppa med
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg kycklingen i en stor gryta med vin, löken i halvor, en morot skuren i grova bitar, en purjolök skuren i bitar, bouquet garni, saffran, salt och peppar och 4 dl kallt vatten.
  3. Koka upp på spisen. Sätt på lock och fortsätt koka i ugnen ca 1 1/4 timme.
  4. Tillsätt resten av grönsakerna skurna i grova bitar och sätt in i ugnen ytterligare 25 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  5. Mixa majonnäsen med vitlöken.
  6. Ta ut grytan ur ugnen och lyft ur kycklingen. Skär upp kycklingen och lägg den på ett varmt fat. Lägg upp grönsakerna på fatet (använd hålslev)
  7. Ta 2 msk av kokvätskan och tunna ut majonnäsen. Rör ner majonnäsblandningen i 4 dl av buljongen och hetta upp (koka inte).
  8. Skeda lite av buljongen över kycklingen och servera resten i en såssnipa. Strö persilja över kycklingen.
  9. Servera rätten tillsammans med ett gott potatismos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar