Potatisgratäng passar bra till en köttbit! |
För att få en riktigt krämig gratäng förkokar jag den alltid en liten stund.
4 portioner
- Ca 1 kg potatis
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g chèvre (eller lagrad hårdost om du inte gillar getost)
- 2 dl grädde
- 3 dl standardmjölk
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform.
- Skala och skiva potatisen tunt (gärna med mandolin eller i matberedaren)
- Skala och skiva lök och vitlök tunt.
- Blanda grädde, mjölk, potatis och lök i en stor kastrull. Koka upp och låt koka 5-10 minuter. Rör ordentligt så att det inte bränner i botten.
- Ta bort "skalet" från getosten och smula ner den i potatisen i slutet och smaksätt med salt och peppar.
- Häll blandningen i ugnsformen och grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar