söndag 5 april 2015

Potatisgratäng

Potatisgratäng passar bra till en köttbit!



För att få en riktigt krämig gratäng förkokar jag den alltid en liten stund.


4 portioner

  • Ca 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g chèvre (eller lagrad hårdost om du inte gillar getost)
  • 2 dl grädde
  • 3 dl standardmjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform.
  2. Skala och skiva potatisen tunt (gärna med mandolin eller i matberedaren)
  3. Skala och skiva lök och vitlök tunt.
  4. Blanda grädde, mjölk, potatis och lök i en stor kastrull. Koka upp och låt koka 5-10 minuter. Rör ordentligt så att det inte bränner i botten.
  5. Ta bort "skalet" från getosten och smula ner den i potatisen i slutet och smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll blandningen i ugnsformen och grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar