lördag 4 april 2015

Kall inkokt lax med grön sås





Passar bra på påskbordet eller som en huvudrätt - i så fall i större bitar.

10 bufféportioner

  • 500 g skinn- och benfri laxfilé

Lag

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1½ l vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk salt
  • 5 hela kryddpepparkorn
  • 2 hela vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 dillkvistar

Gör så här:

  1. Skär laxfilén i kuber (ca3 cm sida) och lägg dem i en form med hög kant.
  2. Skala och skär lök och morot i skivor. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter.
  3. Sila lagen över den okokta fisken - se till att fisken täcks ordentligt.
  4. Täck med smörpapper och låt fisken dra cirka 8 minuter.

Grön sås

  • 200 g fryst hackad spenat
  • 1 dl majonnäs (gärna hemgjord)
  • 2 dl gräddfil
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • ½ dl hackade örtkryddor (t. ex. persilja, dill, basilika, timjan)
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Tina spenaten och krama ur den.
  2. Blanda spenaten med resten av ingredienserna
  3. Smaka av med salt och peppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar