Fänkål är en riktigt bra kompis till fisk. Torkad ramslök i såsen ger extra smak.
4 portioner
- 600 g stor torskfilé eller torskrygg
- 5 dl vatten
- ½ dl salt
- 1 msk socker
- nymald vitpeppar
- smör att steka i
Sås
- 2 msk smör
- 1 finhackad schalottenlök
- 2 msk koncentrerad fiskfond
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 1 msk torkad ramslök eller en knippe gräslök
- ½ msk maizena att reda med
- eventuellt salt och nymalen vitpeppar
Tillbehör
- 2 fänkålsstånd
- 6 hg mandelpotatis
Gör så här:
- Dela torsken i 4 jämnstora bitar och lägg dem i saltlagen ca 15 minuter. Torka av torsken, mal över vitpeppar och stek i rikligt med smör på medelstark värme. Ös med smör hela tiden.
- Frös schalottenlöken i smör utan att den tar färg och blanda ner fiskfond, vin och grädde. Låt såsen koka några minuter. Smaka av och red eventuellt med lite maizena. Blanda i ramslök eller gräslök strax före serveringen och skumma såsen med stavmixer.
- Dela fänkålsstånden i kvartar och skär bort rotstocken. Koka i lättsaltat vatten. Koka också potatisen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar