torsdag 9 april 2015

Torsk med fänkål




Fänkål är en riktigt bra kompis till fisk. Torkad ramslök i såsen ger extra smak.

4 portioner

  • 600 g stor torskfilé eller torskrygg
  • 5 dl vatten
  • ½ dl salt
  • 1 msk socker
  • nymald vitpeppar
  • smör att steka i

Sås

  • 2 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 msk torkad ramslök eller en knippe gräslök
  • ½ msk maizena att reda med
  • eventuellt salt och nymalen vitpeppar

Tillbehör

  • 2 fänkålsstånd
  • 6 hg mandelpotatis

Gör så här:

  1. Dela torsken i 4 jämnstora bitar och lägg dem i saltlagen ca 15 minuter. Torka av torsken, mal över vitpeppar och stek i rikligt med smör på medelstark värme. Ös med smör hela tiden.
  2. Frös schalottenlöken i smör utan att den tar färg och blanda ner fiskfond, vin och grädde. Låt såsen koka några minuter. Smaka av och red eventuellt med lite maizena. Blanda i ramslök eller gräslök strax före serveringen och skumma såsen med stavmixer.
  3. Dela fänkålsstånden i kvartar och skär bort rotstocken. Koka i lättsaltat vatten. Koka också potatisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar