fredag 18 juli 2014

Källarfranska


Bullarna smakar bäst nybakade. Annars fryser du dem direkt och tinar i ugnen på 200 grader. Undvik att tina i mikron!

Ingredienser till 24 stycken

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 2½ msk kallpressad rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och socker. Arbeta in vetemjölet till en smidig deg (ca 5 minuter i maskin). Strö lite mjöl över degen och plasta bunken. Låt degen jäsa 30 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela degen i två delar. Rulla till längder och dela varje del i 12 bitar. Doppa ovansidan i mjöl och platta till lite innan du lägger bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  3. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk så att du behåller den frasiga ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar