onsdag 7 september 2016

Päronrutor



Kakor i långpanna är favoriter hos mig. Här har jag tagit vara på säsongens päron och toppat med riven mandelmassa. Det påminner lite om en dessert från 70-talet när päronhalvor toppade med riven mandelmassa gratinerades i ugnen och serverades med lättvispad grädde. Kanske en gammal goding att ta fram igen?

Ingredienser till ugnens långpanna

  • 6 dl vetemjöl
  • 6 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • saften av 1 citron
  • 4 ägg
  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk

Topping

  • 5 päron 
  • 200 g mandelmassa
  • 1 påse flagad mandel

Gör så här:

  1. Smöra och bröa ugnens långpanna. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och kärna ur päronen. Skär i tunna klyftor. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
  3. Smält smör och blanda med mjölken så att det svalnar. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner citronsaften och smör- och mjölkblandningen. Rör ner äggen ett i taget. Rör kraftigt till en jämn och fin smet.
  4. Häll ut smeten i långpannan och lägg ut päronklyftorna i 4 rader. Strö över riven mandelmassa och mandel.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme.
  6. Låt kakan svalna och skär den i så stora bitar du önskar (32-40 bitar brukar bli lagom).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar