Kakor i långpanna är favoriter hos mig. Här har jag tagit vara på säsongens päron och toppat med riven mandelmassa. Det påminner lite om en dessert från 70-talet när päronhalvor toppade med riven mandelmassa gratinerades i ugnen och serverades med lättvispad grädde. Kanske en gammal goding att ta fram igen?
Ingredienser till ugnens långpanna
- 6 dl vetemjöl
- 6 dl socker
- 3 tsk bakpulver
- saften av 1 citron
- 4 ägg
- 200 g smör
- 2 dl mjölk
Topping
- 5 päron
- 200 g mandelmassa
- 1 påse flagad mandel
Gör så här:
- Smöra och bröa ugnens långpanna. Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och kärna ur päronen. Skär i tunna klyftor. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
- Smält smör och blanda med mjölken så att det svalnar. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner citronsaften och smör- och mjölkblandningen. Rör ner äggen ett i taget. Rör kraftigt till en jämn och fin smet.
- Häll ut smeten i långpannan och lägg ut päronklyftorna i 4 rader. Strö över riven mandelmassa och mandel.
- Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme.
- Låt kakan svalna och skär den i så stora bitar du önskar (32-40 bitar brukar bli lagom).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar