söndag 11 september 2016

Tarte tatin




Tarte tatin är en klassisk fransk "upp och ner-kaka" som du gräddar i en ugnsfast stekpanna.

 

Ingredienser till en stekpanna 20-25 cm i diameter

Mördeg

  • 2½ dl mjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk socker
  • en nypa salt
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 1,25 dl socker
  • 40 g smör
  • 4 äpplen

Gör så här:

  1. Kör smör och mjöl i en matberedare eller smula ihop  med fingrarna.. Blanda i sockret. Tillsätt äggulorna och blanda till en smidig degboll. Slå in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  2. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i kvartar.
  3. Sätt ugnen på 160 grader.
  4. Smält smör och socker i en ugnstålig stekpanna tills du får en sirapsliknande blandning.
  5. Lägg äppelklyftorna i stekpannan och stek i ca 15 minuter på låg värme så att äpplena blir gyllene. Täck äpplena med en bit smörpapper, lite större än stekpannan, under stekningen.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en platta lite större än stekpannan.
  7. Lyft stekpannan från värmen och lägg degplattan över äpplena och stoppa in degen runt kanterna.
  8. Grädda i ugnen i ungefär en timme.
  9. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna en aning. Lossa degen med kniv runt kanten. Vänd försiktigt stekpannan upp och ner över ett stort fat före serveringen. Lyft av stekpannan.
  10. Låt tarten svalna, men inte kallna helt.
  11. Servera med vaniljsås eller crème fraiche.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar