Tarte tatin är en klassisk fransk "upp och ner-kaka" som du gräddar i en ugnsfast stekpanna.
Ingredienser till en stekpanna 20-25 cm i diameter
Mördeg
- 2½ dl mjöl
- 100 g smör
- 2 msk socker
- en nypa salt
- 2 äggulor
Fyllning
- 1,25 dl socker
- 40 g smör
- 4 äpplen
Gör så här:
- Kör smör och mjöl i en matberedare eller smula ihop med fingrarna.. Blanda i sockret. Tillsätt äggulorna och blanda till en smidig degboll. Slå in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
- Skala och kärna ur äpplena och dela dem i kvartar.
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Smält smör och socker i en ugnstålig stekpanna tills du får en sirapsliknande blandning.
- Lägg äppelklyftorna i stekpannan och stek i ca 15 minuter på låg värme så att äpplena blir gyllene. Täck äpplena med en bit smörpapper, lite större än stekpannan, under stekningen.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en platta lite större än stekpannan.
- Lyft stekpannan från värmen och lägg degplattan över äpplena och stoppa in degen runt kanterna.
- Grädda i ugnen i ungefär en timme.
- Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna en aning. Lossa degen med kniv runt kanten. Vänd försiktigt stekpannan upp och ner över ett stort fat före serveringen. Lyft av stekpannan.
- Låt tarten svalna, men inte kallna helt.
- Servera med vaniljsås eller crème fraiche.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar