Äppelsäsongen är i full gång och idag bakar jag bröd med härliga skånska äpplen!
Ingredienser till 2 rejäla bröd
- 25 g jäst
- ½ l kallt vatten
- ½ dl russin
- ½ dl pumpa frön
- 2 stora äpplen
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- ½ l rågsikt
- 12 dl vetemjöl (du kan behöva mer eller mindre mjöl beroende på hur saftiga äpplena är)
Gör så här:
- Riv äpplena grovt (du behöver inte skala dem, riv in till kärnhuset)
- Smula jästen i en bunke (använd gärna degblandare). Rör ut den med vattnet.
- Blanda ner äppelrasp, russin, pumpafrön och olja.
- Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt, 5 min i maskin.
- Tillsätt salt och kör degen ytterligare någon minut. Låt degen jäsa i bunken cirka 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda och forma två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
- Nagga bröden med gaffel och grädda dem mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar