onsdag 28 september 2016

Äpplebröd med russin och pumpafrön




Äppelsäsongen är i full gång och idag bakar jag bröd med härliga skånska äpplen!

Ingredienser till 2 rejäla bröd

  • 25 g jäst
  • ½ l kallt vatten
  • ½ dl russin
  • ½ dl pumpa frön
  • 2 stora äpplen
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • ½ l rågsikt
  • 12 dl vetemjöl (du kan behöva mer eller mindre mjöl beroende på hur saftiga äpplena är)


Gör så här:

  1. Riv äpplena grovt (du behöver inte skala dem, riv in till kärnhuset)
  2. Smula jästen i en bunke (använd gärna degblandare). Rör ut den med vattnet.
  3. Blanda ner äppelrasp, russin, pumpafrön och olja.
  4. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt, 5 min i maskin.
  5. Tillsätt salt och kör degen ytterligare någon minut. Låt degen jäsa i bunken cirka 1 timme.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda och forma två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
  7. Nagga bröden med gaffel och grädda dem mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar