onsdag 21 september 2016

Blomkåls- och broccoligratäng




En enkel gratäng att servera vegetariskt eller med lite skinka eller en kryddig korv. Du kan också blanda i skinkan eller korven direkt i gratängen och få en "allt i ett"-måltid.

2 portioner

  • 250 g broccoli
  • 500 g blomkål
  • 10 cm purjolök
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3½ dl standardmjölk
  • 1 dl riven lagrad ost
  • salt och nymalen vitpeppar



Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär broccoli, blomkål i grova bitar. Strimla purjolöken tunt. Koka broccoli och blomkål mjuka några minuter i saltat vatten. Låt grönsakerna rinna av och lägg dem i en ugnsform. Strö över purjolöken.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen koka några minuter så att mjölsmaken försvinner.
  4. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
  5. Gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar