Höst, svenska äpplen och dags för en äppelpaj serverad med vaniljsås.
Ingredienser
Pajdeg
- 175 g smör
- 2 msk socker
- 4½ dl vetemjöl
- ½ dl kallt vatten
Fyllning
- 150 g mandelmassa
- 7 äpplen
- 2 tsk kanel
- 3 msk råsocker
- smör att steka i
Till pensling
- ett ägg uppvispat med lite mjölk
- råsocker
Gör så här:
- Blanda smör, socker och vetemjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Platta till degen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en halvtimme i kylskåpet.
- Kärna ur och dela äpplena i klyftor (tunnskaliga svenska äpplen behöver inte skalas). Stek äpplena i smör och strö över kanel och råsocker. Låt äpplena svalna.
- Riv mandelmassan grovt.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Kavla ut degen till en rund botten ungefär 10 cm större än pajformen. Lägg degen i formen och låt degen hänga över kanterna.
- Fördela mandelmassan över degen och lägg på de stekta äppelklyftorna.
- Vik pajkanterna över äpplena och pensla kanterna med ägget. Strö över lite råsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
- Låt pajen svalna, pudra över florsocker och servera med vaniljsås (helst hemgjord).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar