söndag 4 september 2016

Öppen äppelpaj






Höst, svenska äpplen och dags för en äppelpaj serverad med vaniljsås.

Ingredienser

Pajdeg

  • 175 g smör
  • 2 msk socker
  • 4½ dl vetemjöl
  • ½ dl kallt vatten

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 7 äpplen
  • 2 tsk kanel
  • 3 msk råsocker
  • smör att steka i

Till pensling

  • ett ägg uppvispat med lite mjölk
  • råsocker

Gör så här:

  1. Blanda smör, socker och vetemjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Platta till degen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en halvtimme i kylskåpet.
  2. Kärna ur och dela äpplena i klyftor (tunnskaliga svenska äpplen behöver inte skalas). Stek äpplena i smör och strö över kanel och råsocker. Låt äpplena svalna.
  3. Riv mandelmassan grovt.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Kavla ut degen till en rund botten ungefär 10 cm större än pajformen. Lägg degen i formen och låt degen hänga över kanterna.
  6. Fördela mandelmassan över degen och lägg på de stekta äppelklyftorna.
  7. Vik pajkanterna över äpplena och pensla kanterna med ägget. Strö över lite råsocker.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
  9. Låt pajen svalna, pudra över florsocker och servera med vaniljsås (helst hemgjord).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar