måndag 19 september 2016

Kantarellfylld aubergine



En vegetarisk rätt så här i svamptider. Servera med en sallad på kamutvete och guacamole med yoghurt.

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 aubergine
  • 150 g färska kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • smör och rapsolja att fräsa i
  • salt och nymalen svartpeppar

Sallad på kamutvete

  • 1 dl kamutvete
  • 2 tsk koncentrerad grönsaksfond
  • 5 soltorkade tomater i olja
  • ½ dl hackade torkade aprikoser
  • ½ dl russin
  • ½ broccolihuvud
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk kallpressad rapsolja

Guacamole med yoghurt

  • ½ paket frysta avokadotärningar (eller 1 färsk avokado)
  • rivet skal och saft av ½ lime
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • chiliflakes efter smak
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela auberginen på längden och gröp ur. Grovhacka det urgröpta innanmätet.
  3. Lägg auberginehalvorna på ett ugnsfat och ställ in dem mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Dela svampen. Skala och hacka löken. Grovhacka persiljan.
  5. Fräs svamp i torr panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och rapsolja och lägg i löken. Fräs ytterligare någon minut och tillsätt auberginehacket.
  6. Fräs alltsammans tills det fått färg. Ta pannan från värmen och rör ner persilja, det mesta av osten och smaka av med salt och peppar.
  7. Fyll fräset i auberginehalvorna. Strö över resten av osten och gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 10 minuter.
  8. Koka kamutvete enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med lite grönsaksfond.
  9. Koka broccolin delad i mindre bitar i lite saltat vatten.
  10. Grovhacka tomaterna och blanda tillsammans med kamutvete och övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar och ringla över lite rapsolja.
  11. Tina och mixa avokadon och blanda ner övriga ingredienser till en slät guacamole. Smaka av med chiliflakes och salt.
  12. Servera aubergine med kamutsallad och guacamole.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar