söndag 5 juli 2020

Kycklinglårfilé med sparrisrisotto




Använd kycklinglårfilé med skinn till den här rätten. Knaprigt kycklingsskinn får du om du först bryner kycklingbitarna i smör och sedan låter kycklingen steka klart i ugnen. En risotto som inte är för tjock gör den här rätten elegant och jättegod.

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g färsk kycklinglårfilé med skinn
  • 1 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 msk hackad persilja
  • rivet skal av ½ citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och olivolja att steka i

Sparrisrisotto

  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ dl olivolja
  • 1½ dl carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ l varm kycklingbuljong
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk smör
  • några lättkokta gröna sparrisstjälkar
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Fyll kycklingfiléerna med hackade örter och citronskal. Salta och peppra. Vik ihop och stek i stekpanna med smör och olivolja. Låt kycklingen steka klart mitt i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar (innertemperatur 72 grader).
  3. Koka upp kycklingbuljongen till risotton och håll den varm,
  4. Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme så att den inte tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och koka tills vinet ångat bort. Rör hela tiden.
  5. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl och ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter). Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset.
  6. Ta kastrullen från värmen och vänd ner smör, parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
  7. Servera risotton med kycklingen och toppa med lite riven parmesan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar