Använd kycklinglårfilé med skinn till den här rätten. Knaprigt kycklingsskinn får du om du först bryner kycklingbitarna i smör och sedan låter kycklingen steka klart i ugnen. En risotto som inte är för tjock gör den här rätten elegant och jättegod.
Ingredienser till 2 portioner
- 300 g färsk kycklinglårfilé med skinn
- 1 msk färsk hackad rosmarin
- 1 msk hackad persilja
- rivet skal av ½ citron
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och olivolja att steka i
Sparrisrisotto
- 1 finhackad schalottenlök
- ½ dl olivolja
- 1½ dl carnaroliris
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ l varm kycklingbuljong
- 1 dl riven parmesanost
- 1 msk smör
- några lättkokta gröna sparrisstjälkar
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Fyll kycklingfiléerna med hackade örter och citronskal. Salta och peppra. Vik ihop och stek i stekpanna med smör och olivolja. Låt kycklingen steka klart mitt i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar (innertemperatur 72 grader).
- Koka upp kycklingbuljongen till risotton och håll den varm,
- Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme så att den inte tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och koka tills vinet ångat bort. Rör hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl och ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter). Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset.
- Ta kastrullen från värmen och vänd ner smör, parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
- Servera risotton med kycklingen och toppa med lite riven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar