torsdag 16 juli 2020

Blomkålssoppa med rostad blomkål



Nu är blomkålen fantastiskt fin och det är dags att göra blomkålssoppa. För länge sedan hade jag ett recept här på bloggen. Här kommer en något uppdaterad variant av det receptet. Söt blomkål får lite syra av citron och crème fraiche. För att använda hela grönsaken hackar jag också ner den gröna blasten på blomkålen, ta bara bort de allra grövsta bladen. Bäst av allt är toppingen med rostad blomkål och lök!


2 portioner

  • ½ blomkålshuvud
  • ½ gul lök
  • 6 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 3 msk crème fraiche
  • 2 msk citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja att fräsa i

Topping - rostad blomkål och lök

Topping 

  • ½ blomkålshuvud
  • ½ gul lök
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • lite rysk yoghurt eller crème fraiche

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Börja med toppingen. Bryt ner hälften av blomkålen i små buketter och lägg dem i en ugnsform tillsammans med löken skuren i tunna ringar. Salta, peppra och ringla över olivolja och blanda runt. Sätt in mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  2. Fräs finhackad lök och resten av blomkålen i mindre bitar i lite olivolja i en gryta. Hacka också ner det gröna på blomkålshuvudet och fräs tillsammans med lök och blomkålsbuketter. Häll på vatten och grönsaksfond. Koka i cirka 15 minuter tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan.
  3. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  4. Servera soppan i djupa tallrikar. Toppa med den rostade blomkålen och en liten klick rysk yoghurt eller crème fraiche.
  5. Servera med ett gott bröd eller grillade dubbla mackor med skinka och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar