En stor sats som ger 40 bullar med graham och råg - härligt med ett lager i frysen! (Receptet finns tidigare på bloggen, men här har jag gjort små förändringar.)
Ingredienser till 40 bullar
- 50 g smör
- 50 g jäst
- 6 dl vatten
- 4 dl filmjölk
- 1 msk salt
- 1 msk honung
- 4 dl grahamsmjöl
- 4 dl rågmjöl
- 17 dl vetemjöl
Till pensling
- 1 ägg
- en skvätt mjölk
- vallmofrön
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i vatten och filmjölk. Värm till fingerljummet och häll blandningen över jästen och rör så att jästen löser sig.
- Blanda ner salt, socker, grahamsmjöl och rågmjöl. Arbeta ner det mesta av vetemjölet (ca 4 minuter i maskin). Strö över mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa cirka 30 minuter.
- Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda väl. Dela degen i två delar och dela varje del i 20 bitar som rullas till bullar. Låt bullarna jäsa på 2 plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 215 grader varmluft. (Om du inte har varmluft 225 grader och då gräddar du en plåt i taget.)
- Pensla bullarna med ägget uppvispat med lite mjölk och strö över vallmofrön. Grädda båda plåtarna samtidigt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Ser goda ut 👌
SvaraRaderapilans.bloggo.nu
Vi gillar dem, pröva!
Radera