måndag 27 juli 2020

Grova frukostbullar




En stor sats som ger 40 bullar med graham och råg - härligt med ett lager i frysen! (Receptet finns tidigare på bloggen, men här har jag gjort små förändringar.)

Ingredienser till 40 bullar

  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 4 dl filmjölk
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl rågmjöl
  • 17 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg
  • en skvätt mjölk
  • vallmofrön

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i vatten och filmjölk. Värm till fingerljummet och häll blandningen över jästen och rör så att jästen löser sig.
  2. Blanda ner salt, socker, grahamsmjöl och rågmjöl. Arbeta ner det mesta av vetemjölet (ca 4 minuter i maskin). Strö över mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa cirka 30 minuter.
  3. Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda väl. Dela degen i två delar och dela varje del i 20 bitar som rullas till bullar. Låt bullarna jäsa på 2 plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 215 grader varmluft. (Om du inte har varmluft 225 grader och då gräddar du en plåt i taget.)
  4. Pensla bullarna med ägget uppvispat med lite mjölk och strö över vallmofrön. Grädda båda plåtarna samtidigt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer: