söndag 26 juli 2020

Fläskytterfilé med rostade primörer och örtsmör



Fläskytterfilé är en vanlig styckningsdel som har många namn. Förr kallades den fläskhare och alltid handlar det om en benfri kotlettrad. Köttet passar bra att ugnssteka eller grilla. Här har jag brynt det i stekpannan och därefter stekt klart i ugnen. Att rosta grönsaker samtidigt i ugnen är enkelt och praktiskt.

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g fläskytterfilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och olivolja att steka i

Marinad

  • 2 msk olivolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta riven vitlök

Rostade primörer

  • färskpotatis
  • sommarmorötter
  • gulbetor
  • röd knipplök
  • flingsalt
  • olivolja

Örtsmör

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk blandade finhackade örter (t.ex. timjan, rosmarin, basilika, persilja)
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ihop marinaden. Skär bort fett och senor från filén och lägg den i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt marinera i kylskåpet ett par timmar eller över natten. Vänd den några gånger.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skrapa potatis och morötter. Skala och klyfta betorna. Halvera löken. Dela eventuellt potatisen i halvor. Lägg alltsammans i en ugnsform. Strö över salt och ringla över olivolja och baka mitt i ugnen ca 50 minuter.
  4. Torka av köttet. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och bryn köttet väl runt om. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsform och sätt in det i ugnen ca 25 minuter tills köttet har en innertemperatur på ca 65 grader. Använd termometer.
  5. Vispa samman smöret med örterna (gärna med elvisp). Smaka av med salt och peppar.
  6. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila insvept i smörpapper i ca 5 minuter innan du skär upp den. Servera köttet med de rostade grönsakerna och örtsmöret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar