Nu är den färska vitkålen mjäll och god. Passa på att äta den på olika sätt, kokt, grillad eller i sallader. Här serverar jag den lättkokt med ostsås. Till detta kan man äta en god korv eller en skiva kassler.
Ingredienser till 2 portioner
- 1 litet färskt vitkålshuvud
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl standardmjölk
- 2 msk smör
- salt och nymalen vitpeppar
- riven lagrad ost
Gör så här:
- Dela vitkålshuvudet i 4 klyftor. Koka i saltat vatten tills den blivit mjuk, men med tuggmotstånd.
- Smält smöret och vispa ut mjölet i smöret. Späd med mjölken och koka upp under vispning. Låt koka i några minuter så att mjölsmaken kokar bort.
- Rör ner lite riven ost och smaka av med salt och peppar.
- Låt vitkålen rinna av ordentligt. Lägg upp den på ett fat och häll över såsen.
- Servera vitkålen t.ex. med stekt lammkorv, nykokt färskpotatis och grovmalen senap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar