onsdag 1 juli 2020

Vitkål med ostsås




Nu är den färska vitkålen mjäll och god. Passa på att äta den på olika sätt, kokt, grillad eller i sallader. Här serverar jag den lättkokt med ostsås. Till detta kan man äta en god korv eller en skiva kassler.

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 litet färskt vitkålshuvud
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 msk smör
  • salt och nymalen vitpeppar
  • riven lagrad ost

Gör så här:

  1. Dela vitkålshuvudet i 4 klyftor. Koka i saltat vatten tills den blivit mjuk, men med tuggmotstånd.
  2. Smält smöret och vispa ut mjölet i smöret. Späd med mjölken och koka upp under vispning. Låt koka i några minuter så att mjölsmaken kokar bort.
  3. Rör ner lite riven ost och smaka av med salt och peppar.
  4. Låt vitkålen rinna av ordentligt. Lägg upp den på ett fat och häll över såsen.
  5. Servera vitkålen t.ex. med stekt lammkorv, nykokt färskpotatis och grovmalen senap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar