Pizza med den klassiska kombinationen betor och chèvre |
Ingredienser till en plåtstor pizza
- 25 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 300 g vetemjöl
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken och bollen
Topping
Ugnsbakade rödbetor |
- 1½ dl crème fraiche
- 1 burrata eller buffelmozzarella
- 125 g chèvre
- 4 rödbetor
- 3 gulbetor
- 1 dl rostade valnötter
- 2 tsk honung
- 2 msk hackad rosmarin
- olivolja
- hackad persilja
Ugnsbakade gulbetor |
Gör så här:
- Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, olivolja samt mjölet lite i taget. Arbeta degen slät (gärna i maskin eller med elvispens krokar). Olja skålen och lägg tillbaka degbollen som också oljas. Låt degen jäsa under en fuktig bakduk minst en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och klyfta rödbetorna och två av gulbetorna. Lägg i två separata formar, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i cirka 40 minuter. Lägg eventuellt ett par kvistar rosmarin tillsammans med betorna.
- Höj ugnsvärmen till 240 grader.
- Kavla ut degen och lägg den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på varm plåt.
- Bred ut crème fraiche. Lägg betorna på pizzan. Bryt över mozzarella och chèvre. Strö över grovhackade valnötter. Skölj och borsta den tredje gulbetan (men skala inte). Skär i tunna skivor på mandolin och fördela skivorna på pizzan. Ringla över honung, salta och mal över lite svartpeppar och hackad färsk rosmarin. Grädda i övre delen av ugnen10-12 minuter.
- Ringla lite olivolja över den färdiggräddade pizzan och strö över lite hackad persilja.
- Servera med en blandad sallad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar