fredag 10 juli 2020

Pizza med rödbetor och chèvre

Pizza med den klassiska kombinationen betor och chèvre

Ingredienser till en plåtstor pizza

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken och bollen

Topping

Ugnsbakade rödbetor
  • 1½ dl crème fraiche
  • 1 burrata eller buffelmozzarella
  • 125 g chèvre
  • 4 rödbetor
  • 3 gulbetor
  • 1 dl rostade valnötter
  • 2 tsk honung
  • 2 msk hackad rosmarin
  • olivolja
  • hackad persilja

Ugnsbakade gulbetor


Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, olivolja samt mjölet lite i taget. Arbeta degen slät (gärna i maskin eller med elvispens krokar). Olja skålen och lägg tillbaka degbollen som också oljas. Låt degen jäsa under en fuktig bakduk minst en timme.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala och klyfta rödbetorna och två av gulbetorna. Lägg i två separata formar, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i cirka 40 minuter. Lägg eventuellt ett par kvistar rosmarin tillsammans med betorna.
  4. Höj ugnsvärmen till 240 grader.
  5. Kavla ut degen och lägg den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på varm plåt.
  6. Bred ut crème fraiche. Lägg betorna på pizzan. Bryt över mozzarella och chèvre. Strö över grovhackade valnötter. Skölj och borsta den tredje gulbetan (men skala inte). Skär i tunna skivor på mandolin och fördela skivorna på pizzan. Ringla över honung, salta och mal över lite svartpeppar och hackad färsk rosmarin. Grädda i övre delen av ugnen10-12 minuter.
  7. Ringla lite olivolja över den färdiggräddade pizzan och strö över lite hackad persilja.
  8. Servera med en blandad sallad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar