Fried rice är ett jättegott sätt att ta vara på överblivet ris. Idag hade jag inget ris, men det är ju lätt som en plätt att sätta en gryta på spisen och fixa problemet. Den här vegetariska varianten med champinjoner, grönkål, rödlök, kimchi och morötter är riktigt god. Receptet som redan finns här på bloggen kommer här i repris. Om du inte vill ha en vegetarisk rätt kan du t.ex. blanda ner stekta kycklingrester eller bacon.
Ingredienser till 2 portioner
- 1 dl strimlad kimchi
- ½ rödlök, skuren i båtar
- 1 hackad liten morot
- 100 g grönkål
- 100 g kastanjechampinjoner i skivor
- 3 msk kimchispad
- 1 msk ljus soja
- 1 msk gochujangpasta
- 4 dl kallt kokt jasminris
- 1½ msk ostronsås
- rapsolja till stekning
- 2 tsk sesamolja
- salt och nymalen svartpeppar
Topping
- 1 msk rostade sesamfrön
- 2 stekta ägg
Gör så här:
- Dela grönkålen i mindre bitar och hacka den grova mittstjälken fint.
- Hetta upp en stor stekpanna med rapsolja. Lägg i kimchi med spad, svamp, lök, morötter, hacket av grönkålsstjälken, soja och gochujang. Stek i 5 minuter och tillsätt grönkålsbladen och stek i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt riset och ostronsås. Rör om och stek ytterligare 5 minuter. Salta, peppra och smaksätt med sesamolja.
- Stek äggen på ena sidan i lite rapsolja på ganska hög värme så att äggens kanter blir frasiga.
- Lägg upp det nystekta riset i två djupa tallrikar och toppa med ägg och rostade sesamfrön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar