onsdag 1 juli 2020

Grovt fullkonsbröd med surdeg




Det här surdegsbrödet påminner lite om ett danskt rugbrød. Jästiderna är (som alltid med surdegsbröd) långa, men den som väntar på något gott...

Ingredienser till ett bröd (i form som rymmer 2 liter)

  • 5 dl ljummet vatten
  • 150 g rågsurdeg
  • 10 g färsk jäst
  • 2 dl solroskärnor
  • 4 dl vetemjöl special
  • 9 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Rör ihop vatten, surdeg och jäst i degblandarens bunke. Tillsätt solroskärnor, mjöl och salt. Arbeta degen tills den släpper kanterna.
  2. Olja en avlång brödform (2 l).
  3. Lägg degen i formen och täck med plastfolie. Ställ formen i kylen över natten (minst 10 timmar).
  4. Ta fram formen och låt brödet jäsa under bakduk i rumstemperatur 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Kontrollera att brödet är klart, gärna med termometer (97 grader). Låt svalna några minuter och stjälp upp brödet ur formen. 
  6. Låt brödet svalna på galler under duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar