måndag 4 april 2016

Tranbärsbullar




Idag bakade jag frukostbullar med frysta tranbär. För att ha lite på lager i frysen blev det dubbel sats.

16 bullar

  • 25 g smör
  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl filmjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1½ dl frysta tranbär
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 7½ dl vetemjöl

Deg prickig av tranbär

Till pensling

  • filmjölk

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i vatten och filmjölk och värm till fingervärme. Rör ut jästen i lite av blandningen och tillsätt därefter resten av vätskan.
  2. Blanda ner salt, socker, tranbär, grahamsmjöl och rågmjöl. Arbeta ner det mesta av vetemjölet till en smidig deg (ca 5 minuter i maskin). Strö över lite mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda väl. Forma 16 bullar och låt dem jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  4. Pensla bullarna med filmjölk och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Bullar på jäsning

1 kommentar:

  1. Hej Barbro!
    Tack för läckra recept :) Jag letade efter en epostadress till dig, men hittar ingen. Du får gärna skriva till mig. Har en fråga.

    SvaraRadera