torsdag 7 april 2016

Nasi Goreng

Indonesisk pytt i panna


Idag kom jag plötsligt att tänka på nasi goreng - en rätt jag ofta gjorde på 80-talet. Det är en alldeles utmärkt indonesisk pytt i panna om man har kyckling eller fläskkött över, och i kylskåpet ligger just nu lite ugnsbakad kyckling och väntar på att bli uppäten. Om du gör nasi goreng till fler personer är ugnens långpanna bra att använda.

2 portioner

  • 5 dl kokt ris, gärna basmati- eller jasminris
  • 4 dl strimlad vitkål (använd gärna mandolin)
  • ½ gul lök skuren i strimlor
  • 1-2 klyftor vitlök skurna i tunna skivor
  • 1 msk kinesisk soja
  • curry efter smak, ca 2 tsk
  • ½ tsk sambal oelek
  • 2 tsk paprikapulver
  • en nypa chiliflakes
  • salt
  • 2 msk olivolja
  • kycklingrester - eller ½ färdiggrillad kyckling
  • 1 dl frysta ärter
  • 200 g färska räkor
  • 1 ägg till omelett att toppa med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda kål, lök, skivad vitlök och kryddor i en ugnsform och blanda runt med soja och olja. Stek i ugnen ca 15 minuter tills allt mjuknat. Blanda i riset, ärterna och det strimlade urbenade kycklingköttet. Fortsätt steka ytterligare 15 minuter. Smaka ev av med ytterligare kryddor och lite salt.
  3. Vispa ägget och stek en tunn omelett i en stekpanna. Rulla ihop omeletten och skär tunna skivor så att du får långa strimlor.
  4. Ta ut nasi gorengen ur ugnen och toppa med omeletten och de skalade räkorna.
  5. Servera med extra soja och tabasco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar