En vegetarisk gryta med asiatisk inspiration |
Grytan kan serveras med bulgur eller ris och något gott bröd. Idag serverar jag med portionsfocaccia som jag hade i frysen. Naanbröd passar också fint.
Ingredienser till 2 portioner
- 1 stor aubergine
- 1 strå citrongräs
- 4 salladslökar
- 1 vitlöksklyfta
- ½ röd chili
- 250 g kvisttomater av liten sort
- en liten bit färsk ingefära, skalad och skuren i tändsticksstrimlor
- ½ tsk malen gurkmeja
- ½ kruka färsk koriander
- 200 ml kokosmjölk
- ½ limefrukt
- salt och nymalen svartpeppar
- bulgur och bröd till servering
Gör så här:
- Skär auberginen i stavar. Lägg stavarna i ett durkslag och salta. Lämna att rinna av i en halvtimme. Skölj av och torka.
- Värm en stor stekpanna på hög värme och stek auberginen i torr panna tills den börjar få färg. Ställ åt sidan.
- Ta bort det yttre lagret på ett citrongräs och hacka grovt. Lägg citrongräset i en liten matberedare med hälften av salladslöken, vitlöken, hälften av chilin och två tomater grovt hackad. Mixa till en puré med lite vatten.
- Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och lägg i purén. Tillsätt ingefära och gurkmeja. Skär resterande salladslök och korianderstjälkar fint och tillsätt detta.
- Skär återstående tomater i kvartar och rör ner i stekpannan tillsammans med aubergine, kokosmjölk och lite vatten. Koka upp och låt alltsammans koka sakta i 15-20 minuter tills auberginen är mjuk och grytan är simmig.
- Ta grytan från spisen, pressa över limsaften och smaka av med salt och peppar. Strö över korianderbladen.
- Servera med bulgur och ett gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar