måndag 18 april 2016

Asiatisk vegogryta

En vegetarisk gryta med asiatisk inspiration


Grytan kan serveras med bulgur eller ris och något gott bröd. Idag serverar jag med portionsfocaccia som jag hade i frysen. Naanbröd passar också fint.

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 stor aubergine
  • 1 strå citrongräs
  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd chili
  • 250 g kvisttomater av liten sort
  • en liten bit färsk ingefära, skalad och skuren i tändsticksstrimlor
  • ½ tsk malen gurkmeja
  • ½ kruka färsk koriander
  • 200 ml kokosmjölk
  • ½ limefrukt
  • salt och nymalen svartpeppar
  • bulgur och bröd till servering

Gör så här:

  1. Skär auberginen i stavar. Lägg stavarna i ett durkslag och salta. Lämna att rinna av i en halvtimme. Skölj av och torka.
  2. Värm en stor stekpanna på hög värme och stek auberginen i torr panna tills den börjar få färg. Ställ åt sidan.
  3. Ta bort det yttre lagret på ett citrongräs och hacka grovt. Lägg citrongräset i en liten matberedare med hälften av salladslöken, vitlöken, hälften av chilin och två tomater grovt hackad. Mixa till en puré med lite vatten.
  4. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och lägg i purén. Tillsätt ingefära och gurkmeja. Skär resterande salladslök och korianderstjälkar fint och tillsätt detta.
  5. Skär återstående tomater i kvartar och rör ner i stekpannan tillsammans med aubergine, kokosmjölk och lite vatten. Koka upp och låt alltsammans koka sakta i 15-20 minuter tills auberginen är mjuk och grytan är simmig.
  6. Ta grytan från spisen, pressa över limsaften och smaka av med salt och peppar. Strö över korianderbladen.
  7. Servera med bulgur och ett gott bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar