tisdag 5 april 2016

Favorit i repris - Okonomiyaki

Okonomiyaki penslad med sås och med japansk majonnäs


Efter vårt besök i Osaka 2014 publicerade jag receptet på Okonomiyaki. Häromdagen läste jag i en av våra mattidningar att nästa trend efter ramensoppan kanske är just okonomiyaki, den japanska pannkakan med vitkål. Därför kommer denna favorit i repris!

För att göra den "på riktigt" behöver man okonomiyakisås, bonitoflingor och flingor på torkat sjögräs. Men det går att fuska med egen sås, då blandar man worchestersås med ketchup, stark osötad senap och lite vatten. I stället för bonitoflingor och sjögräs kan man strö över lite finhackad salladslök. Fyllningen kan varieras - okonomiyaki betyder "som du vill ha det - stekt", men vitkålen måste alltid finnas ned.

På okonomiyakirestauranger steks pannkakan på en stor stekhäll och serveras också på en uppvärmd häll mitt i bordet. Här hemma får vi hålla tillgodo med en stor stekpanna.

Recept för 2 personer

Smeten

  • 2 dl mjöl
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 2-3 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • salt och peppar

Fyllning

  • 150 g vitkål
  • Andra ingredienser som du gillar, jag tar gärna finstrimlad bacon och shiitakesvamp eller räkor

Pålägg

  • okonomiyakisås
  • japans majonnäs (eller svensk majonnäs utblandad med lite mjölk)
  • bonitoflingor (alternativt finhackad salladslök)
  • sjögräsflingor

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till smeten i en stor skål. Smeten ska vara som en ganska tjock pannkakssmet, så tillsätt mer mjöl eller ett extra ägg om du tycker smeten är tunn.
  2. Strimla kålen och lägg den i smeten. Fräs strimlat bacon med lite svamp och blanda ner i smeten. (Om du tar räkor blandar du ner dem direkt)
  3. Olja en stor stekpanna och värm den på medelvärme. Häll smeten i pannan så att det blir en stor tjock pannkaka. Fös ihop mot mitten. Stek i 5 minuter tills den är gyllenbrun och vänd (enklast på ett lock eller med två stekspadar).
  4. Lägg på ett lock och stek sakta ytterligare 5 minuter. Ta av locket och vänd pannkakan igen.
  5. Pensla på okonomiyakisås och ringla över majonnäs. Strö över bonitoflingor och sjögräsflingor.
  6. Servera den riktigt varm!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar