tisdag 12 april 2016

Solrosbröd med aprikoser och russin



Jag bakar gärna bröd med olika sorters torkad frukt. Det blir smakrikt och passar extra bra med en lagrad ost. Här använder jag torkade aprikoser och sultanrussin. Jag skållar på grova gryn kvällen före för ett extra saftigt bröd.

3 limpor

Dag 1

  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 dl solrosfrön
  • 100 g torkade aprikoser, grovt hackade
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl kokande vatten

Dag 2

  • 5 dl kokande vatten
  • 2 msk olja med neutral smak
  • 5 dl rågsikt
  • ca 12 dl vetemjöl special
  • 2 påsar torrjäst

Gör så här:

  1. Blanda samman första dagens ingredienser i en bunke.
  2. Slå över kokande vatten och rör om väl.
  3. Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader. Slå kokande vatten över degen. Tillsätt oljan och rör om.
  4. Tillsätt rågsikten blandad med torrjästen. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta ordentligt (ca 5 minuter i maskin).
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda samman degen och dela den i tre delar. Baka ut långa limpor.
  6. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk ca 20 minuter. Nagga bröden med en gaffel.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar